Hur gick det till när NetSuite etablerades i Sverige?

Hur etablerades NetSuite i Sverige? I det här blogginlägget får du en personlig tillbakablick på de första åren med NetSuite Sverige.

Fick häromdagen frågan om jag inte kunde skriva ett blogginlägg om hur det gick till när NetSuite etablerades i Sverige. Jag tyckte det lät som ett väldigt roligt blogginlägg att skriva och satte genast igång.

Så gick det till

År 2006 tröttnade Rikard Burman-Holmgren (numera på Antire i norge), som vid tillfället sålde Oracle E-Business Suite, på att det var så svårt att sälja EBS. Målgruppen var väldigt stora bolag och införsäljningarna få och långa. Rikard började leta alternativ till EBS och fann NetSuite – ett modernt och framåtlutat bolag med 300 anställda som erbjöd en lösning som även passade det lite mindre företaget. Den stora utmaningen vid införsäljning var att systemet var molnbaserat, true cloud, vilket NetSuite vid denna tidpunkt var ensamma om. Det var något helt nytt på marknaden.

Alterview tog kontakt med NetSuite UK, och en NetSuite-specialist och utbildare vid namn Tim Evans kom till kontoret. Efter fem dagars mangling fick de på Alterview som ville hoppa på satsningen göra det. Till att börja med var det jag som tog steget att hänga på Rikard.

Med erfarenhet från att ha hjälpt flera mediabolag, bland annat mediekoncernen Schibsteds säljbolag Annonsdax, var det naturligt för oss att leta nya kunder inom samma bransch med liknande behov.

Sveriges första NetSuite-kund

Rikard hittade Tidningen 7 uppe i Övik och fick fin kontakt med deras dåvarande VD, Anders Ögren. Anders var framsynt och såg möjligheterna med NetSuite. Trots att molnbaserade tjänster var något helt nytt vågade han satsa på NetSuite. Tillsammans åkte vi upp och startade den första NetSuite-implementeringen i Sverige.

Tidningen 7 gavs ut en gång i veckan, och NetSuite skulle användas för att hantera CRM och annonsförsäljning. Den stora utmaningen i uppsättningen var att hitta ett smidigt sätt att fakturera försäljningen i samband med att annonsen publicerades. Många kunder köpte nämligen annonser i flera nummer av tidningen i en bokning. Hur vi skulle delfakturera en order var en utmaning som vi så här tidigt i vår satsning inte såg någon självklar lösning på. Mitt i natten fick Rikard dem briljanta iden att använda Bulk Fulfill from Location – frisläppa för fakturering från lagerplats – och det funkade. Nästa morgon satte vi upp alla utgåvor som lagerplatser och fick till en riktigt bra faktureringsrutin där vi kunde delfakturera en order vartefter utgåvorna gavs ut.

Med en lyckad implementation och en glad referenskund rullade det sedan på ganska fort. Ganska omgående sålde vi in vår ”annonsförsäljningslösning” till Tandläkartidningen. Jag skruvade in lösningen själv på två veckor medan Rikard fortsatte jaga nya kunder. Som ett mellanstick lyckades vi också med det som måste vara NetSuite-historiens snabbaste affär, en fredagsmorgon blev vi kontaktade av Städvärv, en städfirma, som ville ha en demo. Samma eftermiddag demade vi NetSuite för dem i våra lokaler i Solna. På måndag morgon skrev vi kontrakt och veckan därpå var de uppe och snurrade.

Roliga minnen…

Nu började det lyfta med NetSuite i Sverige

Vi förstod att NetSuite-satsningen skulle flyga, och 2007 startade vi upp bolaget Alterview NetSolutions AB, där Stefan Faith-Ell (nu ansvarig för NetSuite hos Voi) från moderbolaget Alterview klev in som en otroligt engagerad VD.

Grunden till ett av NetSuite-världens starkaste utvecklingsteam

2008 fick vi chansen att sälja in NetSuite till Land & Rike – nuvarande Mediekompaniet – som sålde annonser i nästan alla Sveriges morgontidningar. De hade fler krav och ville bland annat ha en sofistikerad lösning för annonsförsäljning med ett grafiskt gränssnitt där säljarna kunde välja tidningar utifrån en Sverigekarta.

Nu blev det uppenbart att vi behövde några riktigt duktiga utvecklare i teamet. Rikard pratade med sin svåger Per Burman, som jobbade med att utveckla skrivare för blinda. Det visade sig att Per var sugen på nya utmaningar. Han och kollegan Mats Blomqvist hjälpte oss på kvällar och helger och fick på imponerande kort tid till en riktigt bra lösning. Därefter sa de upp sig från sina dåvarande jobb och blev utvecklingsansvariga i Sveriges första NetSuite-team.

Teamet växer

Nu började kunderna bli fler och vi headhuntade Christoffer Simeonidis för att sätta grunden till Alterviews supportorganisation (Christoffer är en av SuiteCorners grundare).

Vi anställde även vår före detta praktikant Johan Alvenberg. Johan hade stor fallenhet för mediabranschen och blev snart en väldigt viktig del i vårt fortsatta arbete med mediekunder. Johan är idag ansvarig för NetSuite hos Sigicom.

Katarina Gyulai klev också in som delägare och blev med sin långa erfarenhet från bland annat Oracle E-Business Suite – med både starka tekniska och ekonomiska kunskaper – snabbt en viktig del av teamet.

Nästa stora Mediakund

2008 lyckades vi också säljar in NetSuite till IDG som då var ett av Sveriges största mediahus med Anders Hulth som VD. Utöver Computer Sweden som var IDGs flaggskepp gav de bland annat ut PC för Alla, MacWorld, M3, CIO Sweden. Det här var ett riktigt utmanande projekt och jag var tacksam över att Katarina hade börjat på Alterview.  Det var också här vi första gången träffade IDGs redovisningsekonom Petra Nolby, som idag är VD på SuiteCorner.

Workflow-eran

Nästa större kund blev Cint – detta var runt 2010, då workflow precis hade lanserats. På Cint använde vi workflow fullt ut. Det var tidskrävande eftersom funktionen för att kopiera workflow actions ännu inte fanns, alla actions fick skapas manuellt. Eftersom workflow var nytt hittade vi också en del buggar, men det roliga var att workflow var NetSuite-grundaren Evan Goldbergs ”bebis”, och så snart vi loggade ett ärende var det han som svarade, löste och publicerade en rättning – ibland bara några timmar senare. Väldigt roligt att vara med så tidigt, när NetSuite fortfarande var en startup. Det var också på Cint vi lärde känna deras CFO Margus Raude (numera på CFO på Sheperd CMMS), som senare anslöt till Alterview.

OneWorld och tillväxt

Efter Cint sålde vi in NetSuite till Handheld i Lidköping – första svenska kunden att köra OneWorld och hela ekonomin i NetSuite. VD:n Jerker var alltid entusiastisk och blev senare en av våra bästa referenser. Under projektet lärde vi också känna Christoffer Lander (senare grundare av Noresca, idag NetSuites största Alliance Partner i Sverige), som snart efter projektet sökte sig till Alterview.

Större projekt och förstärkning till teamet

Vi hjälpte sedan STS Språkresor igång – ett stort och utmanande projekt där väldigt många av affärsprocesserna var tvungna att anpassas. På STS lärde vi senare känna både Boglarka Jacso (idag partner på SuiteCorner) och Simon Erséus (idag på Yubico), som båda senare anslöt till Alterview.

Pablo Schneider (idag på Noresca) klev också över från moderbolaget Alterview och arbetet med Oracle EBS. Vi anställde sen i snabb takt Naama Lundgren, Andreas Bernt, Catarina Brenick (alla tre idag på Noresca), Xiaolei Hu (nu på Acast), Erind Pepi och Imran Saeed (båda idag på Oracle), Caroline Norman, Max Dahlbom, samt Per och Mats gamla kollega Peter Engström (idag partner på SuiteCorner).

Vi färdigställde också många av de svenska lokaliseringarna som krävdes för att kunna hantera all ekonomi i NetSuite, bland annat in- och utgående bankbetalningar, SIE-filer och betalningspåminnelser.

Opus-projektet

I samband med detta drog vi också igång Alterviews största projekt, Opus. I och med avregleringen av bilprovningen behövde de ett nytt system och valet föll på  NetSuite. För över 70 stationer, från Kiruna i norr till Malmö i söder, hanterade vi i NetSuite alla bankonfigurationer för olika fordonstyper, schemaläggning av personal med olika kompetenser, all ekonomi, kallelser, bankintegration, allt i ett system.  Jag vågar påstå att detta blev en av världens största och mest imponerande NetSuite-implementationer. Efter lanseringen 2013 besökte NetSuite själva Opus flera gånger, märkbart imponerade, och undrade hur vi lyckats.

I backspegeln

Vi sålde förstås till många fler kunder under den här perioden, men det är dessa som gjort särskilt stort intryck på mig. Inte bara för att de var roliga att jobba med, projekten var också utmanande och vi lärde oss massor. Vi var tidigt ute med NetSuite och fick lösa produktbrister, ta fram lokaliseringar, och vi var ofta med och pushade NetSuite till sin gräns. Men det jag framför allt tagit med mig är alla fantastiska kollegor jag lärt känna. Kollegor som hjälpte till att sätta grunden för vad NetSuite är i Sverige idag.

Alterview-gruppbild från 2017

Gruppbild från konferens på Sandhamn 2017  med dom flesta av kollegorna från Alterview samt flera representanter från NetSuites utvecklingsavdelning i Brno samt Martin Faegermann (regional sales director channel west europe) var på plats.

Nyckel till framgång

Att vi lyckades etablera NetSuite i Sverige tror jag är tack vare att vi blev så framgångsrika med vår annonsförsäljningsvertikal. Det var tack vare den som vi lyckades få in så många kunder på kort tid. Det var det som gjorde att andra vågade titta på NetSuite, och det var det som gjorde att även NetSuite själva fick upp ögonen för Sverige och insåg att Norden var en marknad att satsa på.

År 2017 öppnade NetSuite upp ett nordiskt huvudkontor i Solna – bara ett stenkast från Alterviews lokaler – och sedan gick det snabbt. På bara några år startades flera partners upp i Sverige och idag finns ett stort partnernätverk med otroligt mycket kunniga mearbetare.

Att ha fått vara med om en resa där NetSuite gick från att ha varit 300 anställda till att idag vare en av världens största ERP-leverantörer med över 40 000 kunder är otroligt häftigt.

Trevlig sommar

/Daniel Remming

Se fler blogginlägg